Duyu bahçeleri

Mükemmel çilekler için…
17 Haziran 2016
Kaktüs bakımının püf noktaları
19 Haziran 2016
Mükemmel çilekler için…
17 Haziran 2016
Kaktüs bakımının püf noktaları
19 Haziran 2016

Duyu bahçeleri

Yeşil Atölye’nin uzman ve tecrübeli peyzaj kadrosu ile bahçenizi görme, işitme, koku, tat, dokunma duyuları için de kullanabileceğiniz bir keyif alanı haline getirmeye ne dersiniz?

Doğal ortamlarda harcadığımız zamanın şehirde yaşadığımız stresin azalmasına ve kan basıncımızın düşmesine neden olduğunu biliyoruz. Görsel çekiciliğin yanı sıra bahçenin beş duyu organımıza hitap etmesi de ruh sağlığımız için önemli. Duyu bahçelerinin insanlarda terapi et­kisi yarattığı ise kanıtlanmış bir gerçek. Peki beş duyu organımızı uyarmak için nasıl bir bahçe oluşturabiliriz?

Keyif alın : Değişik renklerde çiçekli bitkiler kullanın. Örneğin kış aylarında bol renkli çiçekleri tercih edin; kırmızı, yumuşak gri, karışık renkli yap­raklar ortamda romantik ve dingin bir tarz yaratır. Bitkilerle gruplar oluşturarak hareket sağlayın. Kozalaklı ağaçlara, uzun otlara, kayış şeklinde yaprakları olan bitkilere bahçenizde yer verin; bu bitkileri esintili havalarda izlemek ve rüzgarın etkisi ile oluşan sesleri din­lemek size keyif verir. Suyun etkisi bahçede çok önemli bir ener­ji yaratır; su öğesini ihmal etmeyin. Görmek istemediğiniz alanları büyük ağaçlarla veya çit bitkileri ile kapatın. Kuşları çeken ağaçları tercih edin. Unutmayın, soğuk günlerde bahçeyi pencereden keyifle seyredebilmelisiniz.

Duyun : Kuşlar, rüzgar çanları, su sesi, yaprak hışırtısı insana huzur verir. Kuşların gelmesi için bahçenin değişik yerlerinde yemlikler kul­lanın. Dekoratif çanlar, uzun ot grupları, yürürken ayak seslerinin duyulabileceği dokulu yollar bahçede hoş sesler yaratmanıza yar­dımcı olur. Unutmayın, ses ile görüntü bir bütündür.

Dokunun : Etli yapraklara, eğrelti otlarına, farklı dokularda bitkilere, yosun kaplı kayalara dokunun. Yürüme yollarını kapatmayacak bitkilere yer verin; zor ulaşılan yerlere hassas çiçekler yerleştirin. Oturma alanlarına ya da çocuk oyun yerlerine dikenli bitki koymamanız ge­rektiğini kendinize hatırlatın. Ağaç kabuğu hem dekoratif bir etki yaratır hem de dokusu ile cazip bir süstür. Unutmayın, bahçenizi dokunarak hissetmeniz önemlidir.

Koklayın : Aromatik otlar, kokulu çiçeklerle sarılmış kemerlerin altındaki yürüme yolları ve bu bitkilerin yaydığı muhteşem ko­kular… Hepsi bir arada koku alma duyumuza hitap eder. Unutmayın, güzel koku tazelik demektir.

Tadın : Kendi yetiştirdiğiniz otları ve sebzeleri mutfakta kullanmak heyecan vericidir. Ellerinizle topladığınız yeşillikler, meyve ağaçlarından tek tek kopardığınız meyveler yoğun kent hayatında size ayrıcalık sunar. Unutmayın, organik bir bahçe size beraberinde sağlık getirir.

Duyu bahçenizin tasarımını yaparken…

Bir duyu bahçesinin her köşesini interaktif ve erişilebilir olarak tasarlamalısınız. Bu noktada bahçeyi kullanacakların yaş ve yete­neklerini göz önüne almanız gerekir. Yaşlıları düşünerek oturma alanlarını iyi oluşturmalı, çocukları düşünerek gölge ve güvenli bir bölge yaratmalısınız. Bahçede düz ve rahat ilerlenebilen cazip yollar olmalı. Salıncak, hamak ve yemek masası gibi keyif alanlarını ihmal etmemek de önemli.

Eğer sizde kendi ”Duyu bahçenizi” oluşturmak istiyorsanız ,detaylı bilgi için info@yesilatolye.com’a mail atabilirsiniz..

Send this to a friend