Otomatik Sulama Sistemleri : Otomatik sulama sistemleri, bitkilerin sağlıklı ve düzenli sulanması için geliştirilmiş sistemlerdir.

  • % 30 civarında sulamada tasarruf sağlaması,
  • Düzenli ve ihtiyaçları oranında sulama yapılması,
  • Bitki ölümleri ve hastalıkların azalması,
  • İnsan gücü ve zamandan tasarruf sağlaması, gibi özellikleri sayesinde sistem bir süre sonra kendi kendini amorti etmektedir.

Otomatik Sulama Sistemleri ile Sulamanın Önemi : Bitkilerimize su vermemek kadar, aşırı su vermekle de onlara aynı ölçüde zarar veririz. Bitkilerimizi doğru zamanda ve uygun miktarda sulamamız gerekir.

Sulama Sistemleri Yaptırılırken Dikkat Edilmesi Gereken Ayrıntılar

Sulama sistemleri profesyonel kişilerce yapılmalı, kazı doğru derinlikte kazılmalı, birden fazla zona bölünmeli, basınç kaybının en aza indirilme çalışmaları yapılmalı, performanslarına göre uygun springler seçilmelidir. Springler yerleştirilirken eşit yağış oranlarına sahip springler aynı hatta toplanmalı, springlerin eşit sulama yapabilmesi için mesafe aralıkları doğru tespit edilmelidir.

Sulama sistemleri, bir depo ve buna bağlı bir hidrofor tarafından beslenir. Tam otomatik sulama sistemi; zaman ayarlayıcı timer, springler, fittingler, sert polietilen borular ve üzerine yerleştirilen selonoid vanalar dan oluşur.

Ana merkezden program yapılarak, bitkilerin yapısına ve mevsimsel değişkenliklere göre sahadaki çim alanlar springler, çalı ve yer örtücüler damlama sistemiyle sulanırlar.

Selonoid vanalar gerektiğinde tali yollara dağılan suyu ana hat üzerinde keser, bitkilere ihtiyaçları oranında su verilmesi sağlanır. Otomatik sulama sisteminde; hem springlerle çimlerin ihtiyaçları oranında sulanması, hem de selonoid vanalarla damlama sisteminin kontrol altına alınması sayesinde ciddi boyutlarda su sarfiyatının önüne geçilir.

Bir alanda sulama sistemi kurarken farklı malzemeler ve farklı fiyatlar karşınıza çıkabilir, burada yapılması gereken profesyonel kişilerden yardım almanızı, alanın ihtiyacı olan kaliteli ve doğru malzemeyi kullanmanızı öneririz.

Drenaj Uygulaması ve Drenajın Önemi

Sulama yapılırken veya yağmur yağdığında su, toprak beslendikten sonra yüzeysel akışa geçmeye çalışır ya da çukurlarda birikir. Bahçe zeminin de biriken durağan suyun içerisinde, bir süre sonra oksijen biter, suda bakteriler üremeye başlar, yosunlaşma meydana gelir, yaz aylarında oluşan yüksek sıcaklıklarda mantari hastalıklar oluşur. Bitki ölümleri başlar, hastalıklar baş gösterir, bahçe de istemediğimiz sinek, sivrisinek gibi böcekler türemeye başlar. Büyük emeklerle oluşturduğumuz ve ciddi paralar harcadığımız bahçemiz hem görünümünü yitirir hem de büyük maddi kayıplar söz konusu olur.

Bahçede yapılan analiz neticesinde alanda su birikme ihtimali varsa, bu suyun alandan uzaklaştırılmasına yönelik drenaj sisteminin kurulması gerekir.

Doğru uygulanmış bir drenaj sistemi, çimde ve bahçedeki diğer bitkilerde ileride ortaya çıkacak hastalık ve ölümlerin önüne geçer, bitkilerin sağlıklı ve uzun ömürlü yaşamalarını sağlar.

Drenaj Uygulama nasıl yapılır?

Drenaj yapılan alanda, toprağa suyun geliş yönüne ve miktarına göre % 1 oranında bir eğim verilir. Oluşturulan plan dahilinde, toprağın derinliğine göre alanda açılan ana hat ve kılcal kanallara geotekstil serilir, üzerine mıcır yerleştirilir. Ana hatlarda 100 mm lik boru, tali hatlarda 80 mm lik delikli drenflex boru kullanılır. Drenflex borular, alanda % 1 eğimle serilir. Kılcal hatların açık uçları hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde süzgeçlerle kapatılır, ana hatlarla bağlantı yerlerinden T borular ile bağlanır. Sisteme toprak kapatılmadan önce su verilip kontrolü yapılır, en yakın yağmur suyu rögarlarına bağlanır ve çalışır hale gelir.

Detaylı bilgi için info@yesilatolye.com mail adresimizden bizlerle irtibata geçebilirsiniz.