Home Art – Röportajı

Peryodik bahçe bakımı
20 Haziran 2016
Hayatımız Sigortalı – Röportajı
3 Ağustos 2016
Peryodik bahçe bakımı
20 Haziran 2016
Hayatımız Sigortalı – Röportajı
3 Ağustos 2016

Kısa bir süre önce tanıştığım yemyeşil bir marka Yeşil Atölye, alışılmışın dışında yosun tasarımlarıyla hemen gönlümde taht kurdu. “Bu yosunlar nasıl oluyor da uzun süre yaşıyor” sorusunun merakıyla markanın kurucuları ile bir araya gelip merak ettiklerimi sordum. Bu ayki logomuzun da mimarları Orman Mühendisi Enis İşçimen ve Peyzaj Mimarı Kezban İyigör’le yemyeşil bir sohbet…

Bitkilere karşı ilgi son yıllarda mutluluk verecek derecede arttı. Artık bitkilere ulaşabileceğimiz çok fazla marka var ama siz bizzat bu konunun eğitimini almış bir ekipsiniz. Yeşil Atölye fikri nasıl ortaya çıktı?

home-art-roportaj (2)Yeşile olan ilginin bu derece artmış olmasından, meslek aşkıyla işine sarılan bir ekip olarak son derece memnunuz. Yalnız arada ince bir çizgi var, onu da belirtmeden geçemeyeceğiz. Bitkiyi ve saksıyı bir araya getirebilen herkesin, bitki uzmanı sıfatıyla bu işi yapmasına da çok sıcak bakmıyoruz. İlla ki lisans eğitimini almak gerekmiyor bu işi yapmak için, kabul! En azından bu iş kolu ile ilgili atölyeler ve eğitimler veren kuruluşlardan profesyonel bir destek alınmasından yanayız kesinlikle. Herkesin evinde bitkisi olmalı fakat herkes de bu işi yapmaya çalışmamalı, her bitkinin ayrı bir dokusu, ayrı bir karakteri var. Siz ne satarsanız satın bu bitki olur, herhangi bir yapı malzemesi olur. Sattığınız malzemeyi iyi tanımadan ne derece sağlıklı bir çalışma olur, cevabını siz verin. Bizim de yola çıkış noktamızı da özetledik aslında. Çok yakın bir arkadaşımızın düzenlediği bonzai atölyesinde, kendimizi diğer katılımcılara bir şeyler anlatıyorken bulduk. Keyif aldık, keyif verdik ve o an şimşekler çaktı kafamızda. Bir peyzaj mimarı ve orman mühendisinin aşkla, sevgiyle büyüttüğü Yeşil Atölye’nin temelleri de bu şekilde kendiliğinden atıldı. Bu işin okulunu okumuş, eğitimini almış kişiler olarak sektöre de ayrı bir renk katıp, çıtayı üst seviyelere çektiğimizi düşünüyoruz.

Yeşil Atölye neler yapıyor?

Aslına bakarsanız yeşilin yer aldığı her noktada faaliyet gösteriyoruz. Sosyal medya hesaplarımızdaki takipçilerimiz, bizim sadece internet üzerinden bitki satışı yaptığımızı düşünüyor. Bu aslında buz dağının görünen kısmı. Biz peyzaj sektöründe faaliyet gösteren bir firmayız. Bu noktada; peyzaj projelendirme ve uygulama, yeşil çatı projelendirme ve uygulaması, mevcut bahçesi olan müşterilerimiz için periyodik bakım, ilaçlama ve danışmanlık hizmetleri, devam eden peyzaj proje uygulamalarına dışarıdan kontrolörlük hizmeti verebildiğimiz sektörün hemen hemen tüm alt başlıktaki iş kollarında varız. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz kalemlere ek olarak yapmış olduğumuz dikey bahçe projelerimiz de var. Duvarları yaşayan bitkilerle kurduğumuz sistemlerle canlandırıyoruz. Bu dış mekanda olduğu gibi, iç mekanda da uygun bitki türleri seçilerek uygulanan bir sistem. Fakat özellikle iç mekanlarda gün ışığı almayan yerlerde bitkinin ışık ihtiyacı giderilmediğinden bozulmalar sıkça karşılaştığımız bir problem. Özellikle otellerin hiç ışık görmeyen spa bölümleri ve gün ışığı almayan mağazalardan da bu sistemlerle ilgili ciddi bir talep geliyordu. Aslına bakarsanız bu talebe nasıl cevap verebiliriz noktasında, yosun duvar uygulamaları dikkatimizi çekti.

Bence yaptığınız en özel ve ilgi çekici iş yosun tasarımlarınız ve tablolar. Bunlar gerçek yosunlar mı?

Tasarımlarımızda kullandığımız bitki ve yosunların tümü %100 doğal ve gerçek. Bu bitkiler özel bir işlemden geçirilerek mumyalanan bitkiler. Bu işlemle beraber bitkiler özsuyunu hücre çeperinde hapsediyor ve bitki bozulmadan 8 yıl boyunca ilk günkü tazeliğinde kalabiliyor. Aşırı nemli ortamlar haricinde ışık görmeyen tüm alanlarda yosun duvar uygulaması yapabiliyoruz. Hollanda, Almanya, Fransa, İspanya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Latin Amerika ve hatta Japonya’da da bu uygulamaların yaygın bir şekilde kullanıldığını fark ettik. Yoğun bir araştırma sonucunda ana üretici firmayı bulup, onlarla iletişim haline geçtik. Ürün hakkında birinci ağızdan detaylı bilgileri öğrendikten sonra, Türkiye’ye bu sistemi getirerek uygulamaya karar verdik.

Güzel ve bir o kadar da ilginçler.Peki, nasıl yaşıyorlar, bakımları nasıl?

Tasarımlarımızda kullandığımız bitkiler özel işlemlerden geçirildiği için sulamaya, gün ışığına ve bakıma ihtiyaç duymuyorlar. Yosun duvarları en dikkat çekici kılan da hiç bir şekilde bakım ihtiyacı olmaması.

Benim de boynumda taşıdığım bir yosunum var. Bu yosunlar nasıl bir işlemden geçiyorve yaşamaya nasıl devam ediyorlar?

Giyilebilir teraryum tasarımlarımızda, şoklanmış yosunları sıkça kullanıyoruz. Bu kimi zaman cam hazneli bir yüzük, kimi zaman da kolye şeklinde oluyor. Sizin kolyenizde de kullandığımız yosun, şoklanmış yani mumyalanmış yosun olduğundan uzun seneler bozulmadan cam haznede yaşamını sürdürebilir.

Bu tür yosun tabloları mekanlarda hangi ortamlarda tutmak daha doğru. Işık, nem, hava anlamında uygun ortam nedir?

Yosun duvar uygulaması yaptığımız alanların neme ya da sıcak su buharına maruz kalmaması önemli. Isıtıcı yanına konulmamasıgerekiyor. Hava sirkülasyonu olan yerler en ideal noktalar.

Kişiye özel çalışmalar yapıyor musunuz?

Yaptığımız işin doğasında kişiye özel olan tasarımlar yatıyor zaten. Kişiye özel teraryumlarımızdan başlayıp, müstakil villalara uygulamış olduğumuz peyzaj projelerine kadar uzanan geniş bir yelpazemiz var.

Yosun tablolar dışında Yeşil Atölye imzasını taşıyan hangi çalışmalar var?

Giyilebilir teraryum ürünlerimizden olan kolye ve yüzük tasarımlarımız en çok ilgi görenler arasında yer alıyor. Bunlara ek olarak karahindiba bitkisi ile oluşturduğumuz teraryum kitap ayraçlarımız, kitapsever dostlarımız ile buluşan en yeni ürünümüz.

Son olarak tasarımlarınızın fiyat aralığını sorsam?

Her bütçeye uygun çalışmalarımız var aslında. 9 TL’den başlayan kurumsal siparişlerimizden tutun da, kişiye özel olan 250-300 TL aralığında olan teraryumlarımıza kadar…
Çok daha özel olan çalışmalar istenirse onların limitleri de yapılan çalışmanın niteliğine göre değişiyor.

Send this to a friend