Hayatımız Sigortalı – Röportajı
3 Ağustos 2016Balkon ve teraslarınızı pozitif enerji ile doldurun!
13 Ekim 2016Bitkiniz için her şeyin fazlası zarar ama sevginin asla… Bitkilerinize sevginizi gösterirken aşırıya kaçmaktan çekinmeyin ama bakımlarını yaparken ölçülü davranmaya dikkat edin.
AZOT FAZLALIĞI: Köklerden ziyade bitkinin gövdesine aşırı yüklenme, köklerde tembellik, su tüketiminde artış, meyve oranında azalma, yapraklarda lekeler görülür.
AŞIRI RÜZGAR: Kuvvetli esen rüzgar çiçek dökülmelerine, su kayıplarına, çeşitli olumsuz durumlara sebep olur. Zararlı hızda rüzgar taşıdığı yabancı maddelerle çim yüzeyini örter, bitkilerin terlemelerini artırarak su kayıplarına neden olur, deniz kenarında tuz zerrecikleri bitkilerin yaprak yüzlerinde yanmalara sebebiyet verir. Rüzgar hastalık etmenlerini de taşıyarak bitkinin sağlığının bozar.
FAZLA SULAMA: Toprakta oksijen düzeyini azaltır. Kök sistemini geriletir. Hastalık ve böcek zararlılarını artırır. Toprağın sıkışmasına, ayrıca bitkide gerileme ve canlılığın azalmasına neden olur. Fazla sulama yüzünden çiçekler hızlı dökülür. Saksı yüzeyi ıslak ve kaygan hale gelir.
AŞIRI GÜNEŞ: Özellikle salon bitkilerinde yaprakların yanmasına ve kararmasına neden olur. Toprak sıcaktan katılaşır ve kökler yanar; bitki güneşten alınsa bile yanan yapraklar yerine gelmez. Bu durumda bitkiyi budamak ve yeni yaprakların çıkmasını beklemek gerekir.
GEREĞİNDEN FAZLA BÜYÜK SAKSI: Gereksiz büyük saksı bitkinin köklerinin aşırı uzayıp gelişmesine, bitki gövdesinin cılız kalmasına sebep olur. Bitki büyümesini köke verecektir.
GENİŞ BİTKİ GRUPLARI OLUŞTURMAK: Aranjman hazırlarken çeşidi artırırken, bitki birlikteliklerinin bazı sakıncaları olduğunu unutmamalısınız. Zararlılar ile hastalıklar hızlı ve kolay yayılır; diğer bitkiler tarafından gizlendiği için yapraklarda ortaya çıkan ilk belirtileri gözden kaçırabilirsiniz. Eğer bitkilerinizin temizliğini düzenli yapıyorsanız, bu sorunun üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz.
AŞIRI BESLEME: Satın aldığınız yerin önerdiğinden daha fazla besin kullanmayın, aksi halde bitkilerinizi öldürebilirsiniz. Tuzlar toprakta birikerek bitkinin su ve besin alımını iki katına çıkartır ve sonunda bitki ölür.
TEMİZLENMEYEN YAPRAKLAR: İnsan belli bir süre havasız kaldığında ölür. Bitkilerin de ‘stoma’ adını verdiğimiz, hava almalarını sağlayan yaprak altı ve üstünde hava delikleri vardır. Bunlar tozla kaplanacak olursa aldığı hava yeterli olmadığından bitki fotosentez yapamayacak hale gelir ve bozulur.
AŞIRI SICAK EVLER: Kış aylarında kapalı alanlardaki aşırı ve kuru sıcak bitkinin fazla terlemesiyle nem kaybetmesine, yapraklarının yanarak bozulmasına neden olur. Seralarda 16-17 dereceye alışmış bir bitkiyi evinizin aşırı sıcak ortamına koyarsanız, bitki yaprakları ile hızla nem kaybetmeye başlar. Böylece ani yaprak sararmaları ve dökülmeleri görebilirsiniz.