Organik sebze bahçesi için 20 öneri

Rüzgarda dans eden mendil ağacı
20 Haziran 2016
Orkide Bakımının Püf Noktaları
20 Haziran 2016
Rüzgarda dans eden mendil ağacı
20 Haziran 2016
Orkide Bakımının Püf Noktaları
20 Haziran 2016

Mükemmel bir sebze bahçesi oluşturmanız için planlamadan, yerleşime 20 püf noktası paylaşıyoruz sizlerle…

  1. Eğer sebze bahçeciliğine yeni adım atıyorsanız, ilk tecrübenizi ilgilenmekte zorlanmayacağınız bir bahçede yaşamalısınız. Büyük alanlar ilk etapta size zorluk yaşatabilir.
  2. Bahçenizin boyutu ne olursa olsun, öncelikle iyi bir planlamaya ihtiyacınız var.
  3. Mutlaka bir bahçe günlüğü tutmanızı tavsiye ederiz. Buraya yazacağınız günlük bahçe deneyimleri ileriki zamanlarda size çok fayda sağlar. Gün içindeki hava ve toprak sıcaklığı, sulama kaydı, ekim ve fidelerin taşınma tarihleri, gübreleme işlemleri, zararlılara karşı alınan önlemler, hasat bilgileri almanız gereken notlar arasında…
  4. Işık, eğim ve nem gibi özelliklerin yanında, sebze bahçenizin eve olan mesafesi de önemlidir. Sulama işleminin kolay olması için çeşmenin ulaşabileceğiniz bir yerde bulunmasına özen göstermelisiniz.
  5. Bahçenin evin penceresinden görünüyor olması, sebzelerinizle ilgili planlamaları evden de yapabilmenizi sağlar.
  6. Ekim yastığının genişliği isteğinize göre şekillenebilir ancak derinliği kullanacağınız sebzelerin ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Geniş, derin ve yüksek ekim yastığında yetiştirdiğiniz sebzeler daha verimli ve sağlıklı olur. Havuç, kereviz, soğan gibi sebzelerin sanılandan daha derinlere uzayan kök sistemleri vardır.
  7. Yabancı otları ayıklayabilmek, rahat budama yapabilmek ve hasat toplayabilmek için ekim yastığının ortasına rahatlıkla ulaşabilmeniz gerek. Ekim yastığının genişliği ne olursa olsun, üzerinde asla dolaşmamalısınız.
  8. Bahçe planlamasında en önemli etken güneş ışığıdır. Bazı bitkiler kısmi gölgede yaşayabilir ama birçok sebze güneş ışığı ister. Özellikle sabah güneşi birçok hastalığı önlemede ve çiğ tanelerini kurutmada önemlidir.
  9. Sebze bahçenizin toplam alanının dörtte üçü bitki ve sebze yetiştirmek için, dörtte birlik kısmı ise yürüyüş yolu olarak tasarlanır. Böylece sebzeler bahçedeki topraktan maksimum seviyede istifade ederler.
  10. Büyük bahçe muhtemel rüzgarları da misafir eder. Kıyı kesimleri, kuzeybatı cepheli bahçeler rüzgarlıdır. Hafif esen bir rüzgar bahçedeki hava akımını olumlu etkiler. Ama şiddetli ve sık esen rüzgarlar yapraktaki nemi alır, sebzelerin gövdelerini kırar, yaprakların yırtılmasına sebep olur. Başka bir deyişle bahçeye zarar verir. Bu yüzden bahçenize giren rüzgarın hangi yönden estiğini önceden bilmeniz önemlidir.
  11. Çok ıslak toprak sorununu drenaj olukları kazarak veya toprak altı boru sistemi ile çözebilirsiniz. Drenajın iyi olup olmadığını toprağın geç kurumasından ve çamur oluşumundan anlayabilirsiniz.
  12. Bahçe aletleri bahçenizin en değerli dostudur. Önemli olan gerektiği anda gerekli aleti kullanmaktır.
  13. Bahçedeki sebzelerin birçoğu günde en az 6 saat doğrudan güneş almak ister. Boyu uzun olan sebzeleri bahçenin kuzey kesimine dikmenizde fayda var. Böylece bu sebzeler boyu kısa olan sebzeleri gölgede bırakmaz.
  14. Derin köklü sebzeleri sığ köklü sebzelerin yanına ekebilirsiniz. Serin hava seven sebzelerle boyu uzun olan sebzeleri yan yana ekerek doğal bir gölge oluşturabilirsiniz.
  15. Aynı familyadan olan sebzeleri aynı toprakta yan yana ekebilirsiniz. Çünkü aynı familyanın sebzeleri birbirlerini genelde olumlu etkiler veya birbirlerine etkileri nötrdür. Domates, patlıcan, patates gibi…
  16. Sebzeler topraktaki besini kendi aralarında paylaşabilir. Besinlerin dengeli bir şekilde dağılmasını sınırlandıran kök değil, ekim yastığındaki sebze sayısıdır.
  17. Besin değerlerine fazla ihtiyaç duymayan havuç gibi sebzeleri besin değerlerine muhtaç olanların yanına dikin. Böylece birbirlerini dengelerler.
  18. Bir sebze her yıl aynı bölgeye ekilirse topraktaki belirli besin değerleri fazla miktarda tüketildiği için toprağın kalitesi zamanla bozulur ve bitki olumsuz yönde etkilenir. Yani rotasyon önemlidir. Bir sebzeyi üst üste iki yıl ekmemeli; aynı sebzeyi aynı toprağa ekmek için 2-3 yıl beklemelisiniz.
  19. Topraktaki besin değerini fazlasıyla tüketen sebzelerin hasadından sonra, besin değerine çok fazla ihtiyaç duymayan çeşitler tercih edin.
  20. Otlar küçük bahçelerde boş kalan küçük yerlerin en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlar. Çiçek yerine ot ekebilirsiniz.
Send this to a friend