Bitkiler çelikle nasıl çoğaltılır?
17 Haziran 2016Duyu bahçeleri
17 Haziran 2016Mükemmel çilekler için…
Mis gibi kokusu ile yaz mevsiminin en lezzetli sevilen meyvelerinden olan çilek keyfini çocuklarınızla birlikte yaşarken, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Gelin şimdi çilek yetişirmenin püf noktalarına birlikte göz atalım…
- Çileği güneş alan yerlerde yetiştirmeyi tercih edin. Çilek, aşırı olmamak kaydıyla, gölgeye bile dayanıklı bir bitkidir. Ancak kaliteli meyve istiyorsanız, günde 5-6 saat güneş görmesini sağlayın. Tabii yazın kavurucu güneşinden her bitki gibi çilekleri de korumanız gerektiğini unutmayın.
- Çilek kireç oranı yüksek toprakları sevmez. Toprak azot bakımından fakirse, dikimden iki-üç hafta önce toprağa gübre verin. Meyveler olgunlaşmadan önce ise fosfor oranı yüksek gübre kullanın.
- Bakımı kolay olan bir bitkidir. Fazla soğuğa maruz kalsa bile, baharda çabucak yeşerir. Pencere önlerinde bile yetiştirebilirsiniz.
- Çilek saksılarının fazla derin olmasına gerek yoktur. Duvara monte saksılar veya cepli çilek saksıları kullanabilirsiniz. Önemli olan saksınızı yükseğe yerleştirerek çileklerin sarkmasını sağlamaktır. Saksı değişimi yerine, her yıl çoğalan fidelerden ayırıp yeni bitkiler elde edebilirsiniz.
- Hazır torflar çilek için idealdir. Çilek organik maddelerce zengin toprakları sever ve aynı saksıda 2-3 yıl kalabilir.
- Çileği meyve bitiminden sonra budamalı; eski kurumuş yaprak ve dalları toplamalı; çoğalan kökleri yırarak başka saksılara geçirmelisiniz. Böylece bitki kısa sürede tekrar yeni yaprak vermeye başlayacaktır. İyi bakılan bitki, bazen sürpriz yaparak meyve verebilir.
- Kış aylarında çilek saksılarını kuytuya çekin ve toprağı kurutmayacak kadar su verin. Uygun şartlar sağlandığında bitkinizde hastalık görülmez. Havadar, yeteri kadar güneşli yerde tutulan ve sulaması düzenli yapılan çilek bitkisinden bol meyve alırsınız. Çilek çeşitlerinin hemen hepsi saksıda yetişebilir.