Bahçeniz için ekonomik fikirler
17 Haziran 2016Balkon ve teraslarınızı pozitif enerji ile doldurun!
17 Haziran 2016Bahçenize, bahar geliyor…
Kahvenizi yudumlarken doğanın uyanışını, tabiatın size sunduğu güzellikleri seyredin. Baharın geldiğini müjdeleyen kuş cıvıltılarını dinleyin, hayal kurun ve eldivenlerinizi giyip hayallerinizdeki bahçeyi gerçeğe dönüştürün!
Bahar bakımına iç mekandaki bitkilerinizle başlayabilirsiniz. Bütün kış havasız, kapalı alanlarda kalmış saksı bitkilerinizi bahar için hazırlamanın en ideal zamanı mart ve nisan aylarıdır. Havanın henüz rengini belli etmediği, tatlı bir serinliğin yaşandığı ama yaz günlerinin müjdesini aldığımız bu günlerde tüm pencerelerinizi sonuna kadar açın.Temiz hava içerideki bitkileri sarsın. Bu aylarda kış kasvetinden kurtulmanın birinci adımı saksı değişimidir. Kök budamasının tam zamanıdır, saksılarda eksilen topraklara torf ilavesi yapmak gerekir. 15 günde bir yapraklı bitkilere nutri leaf (yaprak gübresi), çiçekli bitkilere ise solu gro uygulaması (harmanlanmış NPK’lı gübre) yapmanızı tavsiye ederiz.
Ya dışarıdaki bitkiler… Bahçede, terasta,balkonda bulunan; kış boyunca üşümüş,uykuda kalmış, gelişmek için sabırsızlanan tüm bitkileriniz için yapmanız gerekenleri not almanızı tavsiye ederiz..
• Mart ayında çim alanlara azot ağırlıklı gübre uygulayın. Nisan ayında çim alanlara kumlama dediğimiz ara ekim işlemini yapın. Kıştan çıkan çimlerinize previcur, yaprak gübresi ve yapex yapıştırıcı karıştırıp mantar ilaçlaması yapmayı unutmayın. Yosunlaşmış alanlarda ise evergreen uygulamasını notlarınıza ekleyin.
• Meyve ağaçlarında çiçek oluşumunu artırmak için fosfor ağırlıklı gübreleri humik asit ile birlikte kullanmalı; sonrasında ise üç dönem sistematik mantar ilaçlaması yapmalısınız. Ayrıca meyve ağaçlarında çiçek gözleri kabardığında, çiçek tomurcuğu oluştuğunda ve çiçek rengini belli ettiğinde üç dönem bakır uygulaması yapmak gerekir. Çiçeklenme döneminde asla ilaçlama yapmayın. Bir sonraki periyot çiçek dökümüdür. Haziran ortası ve temmuz başında sistematik mantar ilacı kullanabilirsiniz.
• Nisan ayının 15’inden sonra zevkinize ve bahçenin iklimine göre yazlık fidelerinizi dikebilirsiniz. Sardunya, begonya, kadife gibi… Dikim öncesi toprak mutlaka 10 cm. kalkmalı; toprak ve torf karışımı ile alan yenilenmelidir. Dikim öncesinde 15-15-15 taban gübresi kullanmanızı öneririz.
• İbreli bitkilerde 14-7-7, çalılarda 14-14-14, çiçekli bitkilerde 18-6-12 oranlarındaki ağırlıklı gübreleri tercih edin.
• Bu dönemin tipik hastalıkları süs bitkilerinde kırmızı örümcek,gül ve çalılarda bit, iç mekan bitkilerinde yaprak ucu yanıklığıdır.Oluşabilecek dana burnu ve salyangoz zararlısını da göz ardı etmeyin.Kök hastalıklarının oluşabileceği bir dönem olduğu için köklere benlate gibi fungusit uygulaması yapabilirsiniz.
• Mart ayı çit bitkilerinin ilk; güllerin ise son budama zamanıdır.
• Mart sonuna doğru havanın ısınması ile bitkilerdeki koruyucu örtüleri çıkartın. Ama mart kararsız bir ay olduğu için geç donlardan sakının.
• Tırmanıcı bitkilerin sarıldıkları yerlerdeki bağları ve bağlantı yerlerini elden geçirmelisiniz. Mor salkımın budamasını mart ayında yapabilirsiniz.
• Yazın taze salata yemek isterseniz yeşil soğan, marul, turp gibi sebzeleri dikmenin şimdi tam zamanı…
• Bahçe aletlerinin bakım ve temizliğini yapın. Çim makinenizin bıçaklarının keskinliğini kontrol edin. Bahçe mobilyalarınızı yerleştirmeden önce ahşap bakımını titizlikle uygulayın.
• Küçük ve renkli bir öneri daha. Bol güneş gören bir yere mavi çiçekli çarkıfelek (passiflora caeruela) dikin. Yaz boyu açan çiçekleri ile bahçenize neşe katar!
Gelelim dışarıdaki bitkilere… Bahçede, terasta, baharı müjdeleyen cesur bitkilere şöyle bir göz gezdirelim…
Altın çanak / Forsythia Intermedia : Erken ilkbaharda sarı çiçekler açar. Yarı güneşli ya da güneşli alanları tercih eder.
Sarı çalı papatyası / Euryops : Sarı çiçekleri ile bahçenin en eğlenceli bitkisidir. Temmuz hariç; mart-kasım arasında çiçekli kalır. Güneş sever, aynı zamanda soğuğa da dayanıklıdır.
Manisa lalesi / Anemon : Pembe, beyaz, sarı, mor, kırmızı renklerde; çok yıllık ve güneş seven bir bitkidir. Çiçekleri rüzgara dayanıklı değildir.
Bahar dalı / Chaenomeles Japonica : Pembe ve kırmızı çiçekleri ile dikkat çekici bir görünüme sahip bu çok yıllık bitki bol güneş sever.
Rüzgar gülü / Hepatica Nobilis : Doğrudan güneş sevmeyen ve ilkbahar başında çiçeklenen bir bitkidir. Mor, pembe, mavi tonlarında çiçekler açar. Soğuğa dayanıklıdır.