Organik sebze bahçesi için 20 öneri
20 Haziran 2016Peryodik bahçe bakımı
20 Haziran 2016HER DÖNEMİN FAVORİSİ ORKİDE
Orkide narin bir bitkidir ama iyi bir bakımla 12 seneye kadar yaşayabilir. Belli püf noktalarına dikkat ederek size senelerce sadık kalacak bir orkide yetiştirmeniz mümkün… Üstelik bu şahane bitkinin modası hiç geçmiyor!
TEMEL BİLGİLER
Orkide ağaç üzerine tutunarak yaşayan konukçul bir bitkidir. Tüm ihtiyacını yağmurdan ve ağaç üzerinde birikmiş besinlerden faydalanarak karşılar. Orkide doğrudan güneş ışığını sevmez, fakat aydınlık olan yerlerde en iyi gelişimi gösterir. Evinizin güneye bakan penceresi orkide için son derece uygundur. Orkideniz için şeffaf saksı tercih etmelisiniz. Orkidelerin kök sisteminin diğer bitkilerden farklı olduğunu unutmayın. Köklerinin güneş ışığını alması hayati önem taşır. Kökleri ile fotosentez yapan orkideleri, su tutma kapasitesi fazla olan ağaç kabukları ile birlikte saksılara dikmek gerekir.
Orkideyi en sağlıklı sulama şekli; kova içerisine daldırmaktır. Kovanın içerisine koyduğunuz bekletilmiş ılık suya orkidenizi oturtun, hava baloncuk çıkışı bitene kadar bu şekilde bekletin. Daha sonra bitkinizi sudan çıkarıp süzülmesi için uygun bir yerde bekletin. Sulama sıkılığını ağaç kabuklarının ve bitki köklerinin durumunu gözlemleyerek ayarlayın. Fazla suladığınız taktirde köklerde yumuşama ve sulanma başlar ve şişer. Az su verdiğiniz taktirde de kurumaya başlar.
EN SIK SORULAN SORULAR
Orkideyi ev yada ofis ortamında nasıl bir yerde bulundurmalıyım?
Orkidelerin toprağı genelde ağaç kabuğundan oluşur ve bitki gerekli besinin %80’ini hava ve ışıktan alır, bu nedenle orkidenizi aydınlık gün ışığı alabileceği kapalı bir mekanda barındırmanızı tavsiye ederiz. Yaz aylarında cam arkasından doğrudan güneş almamalı;
aklınızda bulunsun.
Orkidelere ne sıklıkta nasıl su verilmelidir ?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi en sağlıklısı kovaya daldırmaktır. Ama şu şekilde de sulama yapabilirsiniz: Bitkinizi haftada 1 kere özel sulama kabı içerisine, saksının yarısına gelecek kadar su doldurun ve yaklaşık 1-2 saat bekletin. Kabın içerisindeki tüm suyu boşaltarak orkidenizin gerek duyduğu tüm suyu vermiş olacaksınız. Altında su tabağı olmazsa vereceğiniz suyu ağaç kabukları çekmeden alta geçecektir. Kap içerisinde asla bayat su bırakmayın. Su kaldığında kökler hava almayacağından orkideniz ölebilir.
Orkidemin saksısını ya da toprağını ne zaman değiştirmeliyim?
Orkidelerin kökleri saksının içerisinden taşmadığı sürece, saksı değişimi yapmamak gerekir. Çünkü kökler ne kadar sıkışık olursa,
o kadar erken çiçek açacaktır. Orkide toprağı özel bir topraktır, dolayısıyla diğer saksı topraklarıyla karıştırılmamalıdır.
Bu toprak torf ve seçilmiş ağaç kabuklarından oluşturulur.
Orkidelerin ömrü ne kadardır?
10-12 sene arasında değişebilir. Orkidenin yaşam süresi düzenli bakıma, sulamaya ve gübrelemeye bağlıdır.
Orkidemin yaprakları ve dalları sarardı,ne yapmamı önerirsiniz?
Orkidelerin yaprakları ve dalları sararsa da, kökleri sararmadığı sürece her zaman açabilir. Unutmayın düzenli bakılan, aşırı sıcak ve güneş ışığına maruz bırakılmayan orkideler yaprak dökmez veya sararma yapmaz.
Orkidem çiçeklerini döktü, ölüyor mu?
Orkideler çiçeklerini döktükten sonra, dalı kurumadan kesilmemelidir. Kurumayan dalın devamından çiçek açmaya devam edebilir. Dal kuruduğu zaman bağ makası ile alttan 3 boğumun üstünden kesilebilir. Orkide vitamini kullanarak daha çabuk ve verimli çiçek açtırabilirsiniz.
Orkidemin yaprakları var fakat çiçek açmıyor. Ne yapmam gerekiyor?
Bitkinizin yaprakları sağlıklı olduğu sürece çiçek açmaya elverişlidir. Ancak çiçek açma dönemi bulunduğu yer ve yaptığınız bakıma göre değişir. Çiçeklerini döken orkideyi kaloriferlere yakın yerleştirmemeye özen gösterin. Aydınlık bir yere koyup, hafta bir kere klorsuz düzenli su vermeye devam edin. Ortalama 20 gün-1 ay içerisinde orkideniz yeni filiz vererek açmaya elverişli hale gelecektir.
Neden çiçek açamadan orkidemin tomurcukları düşüyor ?
Orkidenizin tomurcuklarının sararıp dökmesinin ana nedeni üşümesidir. Üşümeden kaynaklanmadığını düşüyorsanız, diğer salon içi süs bitkilerinde olan başlıca sorun bu bitki içinde geçerlidir, yani orkidenize yüksek oranlı klorlu su vermiş olabilirsiniz. Klorlu su orkide köklerinin gözeneklerini kapatarak, çiçeklere yeterli su gitmesini engeller ve orkidenizin ölmesine neden olur. Dinlenmiş su ya da içme suyu ile sulamaya özen gösterin.